Preminuo je Miki Vuković

Najtrofejniji i najpriznatiji Kraljevački trener i trenerski tvorac današnje Valensije Mihajlo Miki Vuković preminuo je 15.01.2021. u Valensiji u 77. godini života.

Miki koji je rođen u selu Miločaj pokraj Kraljeva, igračku karijeru počeo u Slogi, a zatim je nastavio u tuzlanskom Jednistvu gde je napravio prve trenerske korake kao trener mlađih kategorija muškog tima. Potom je 80-ih godina seo na klupu ženskog košarkaškog tima s kojim je osvojio titulu šampiona Evrope 1989.

U prvoj polovini poslednje decenije prošlog veka bio je trener španske Godele s kojom je činio čuda. U čak četiri navrata je devojke iz Valensije doveo do finala Evrolige, a dvaput do titule prvaka Evrope (1992, 1995). Posebno je impozantna sezona 1991-1992 koju je njegov tim završio sa sva tri trofeja u rukama (Kup šampiona/Evroliga, Prvenstvo Španije, Kup kralja) i to bez poraza!

U leto 1995. godine Vuković je seo na klupu košarkaša Valensije i počeo da postavlja moderne temelje današnjeg kluba. Već u debitantskoj sezoni je Valensiju vratio u ACB ligu, da bi 1998. ispisao put do prvog trofeja u istoriji muškog kolektiva – Kup kralja.

Vuković je kao selektor ženske juniorske reprezentacije Jugoslavije 1984. godine osvojio zlatnu medalju na Balkanijadi. Bio je selektor ženske seniorske reprezentacije Jugoslavije 1989. i 1990. godine i u 29 utakmica zabeležio je 25 pobeda. Ostvario je istorijski uspeh osvojivši srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Maleziji.

Pre toga, kao pomoćnik Milana Cige Vasojevića, na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu dao je značajan doprinos još jednom antologijskom uspehu naše ženske reprezentacije – osvajanju srebrne medalje.

Share:

Author: rkmks