Добро дошли у Народни музеј

Народни музеј се налази у центру Београда, на главном градском тргу, Тргу Републике. До музеја можете лако стићи сопственим или градским превозом.

ЈАН ФАБР ПРАЗНИК МАЛИХ ПРИЈАТЕЉА

16. јануара у 18:00 – 19:30

Прошлост и садашњост спојени лего коцкама

21. фебруара у 19:00 – 5. априла у 20:00

НОВАЦ И ДРЖАВА – сачувана прича

16. јануара у 18:00 – 19:30

Мој отац Вук Караџић

21. фебруара у 19:00 – 5. априла у 20:00

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.

Нова стална поставка музеја обухвата огромни хронолошки опсег од далеког палеолита све до уметности 20. века. Организована на три нивоа репрезентативног здања, поставка je распоређена на 5000м² изложбеног простора. Представљајући читав фонд Народног музеја, пажљиво одабрани експонати, као и поставка у целини сведочи о изузетним археолошким истраживањима, предвођеним стручњацима Народног музеја, о видовима репрезентације српских владара кроз уметничке предмете, о поклонодавцима и колекционарима, сликовито и хронолошки, а истовремено нелинеарно и праволинијски, водиће посетиоца од праисторије до савремене уметности.

Полазиште у осмишљавању нове музејске поставке, у чему су учествовали кустоси Народног музеја и дизајнери Јелена Стефановић, Игор и Ирена Степанчић, било је настојање да се уравнотеженим комбиновањем конвенционалног и иновативног, омогући отворени увид у уметност и прошлост. Поновним отварањем, оснажених капацитета, Народни музеј стреми да буде активна и савремена установа коју истовремено одликују и традиционалности и отвореност и флексибилност. Настојали смо да поставка буде јасно читљива и разумљива посетиоцима, са свешћу да је Народни музеј једно од ретких места где је могуће остварити непосредан контакт са културним добрима – добрима која у себи носе различите вредности од историјских, културних, преко естетских и научних, све до економских и симболичних.

Подржите нас

Подржите Народни музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Друштво пријатеља или Клуб сарадника Народног музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, купујемо археолошке предмете и уметничка дела, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, побољшамо истраживања и развијамо своје едукативне програме.